Otpuhnite greške u bloganju

Godinu i nešto dana bloganja naučila su me da neke stvari koje se sviđaju vama, drugima možda neopisivo plešu po živcima. Ovim postom sam vam htjela ukazati na najćešće greške u bloganju i dizajnu koje tjeraju posjetitelje sa vašeg bloga.


 1. Glazba

Ja osobno ne preferiram imati glazbu na blogu, jer je obično slušam na svojem računalu, ali volim surfati na više mjesta na internetu, a da me pritom ne sputava glazba sa drugih stranica.  Moj savjet je da uklonite glazbu sa svog bloga, osim ako vaš blog nije fokusiran na glazbu ili ne pišete post o glazbi.

Ako ipak poželite glazbu na svom blogu, preporučam da stavite na manual (tako da vaši posjetitelji mogu uključiti i isključiti po želji glazbu). 


2. Snijeg, Bubbles, Vilinska prašina  -  maknite ih s bloga

Ne bih vam preporučila da stavite animirane dekoracije poput ovih navedenih u naslovu, jer otežavaju čitanje posta, ometaju gledanje slika i umaraju oči. Ako ih imate, što prije ih se riješite.


3. Ne prijetite na blogu
 
Mnogi blogeri se brinu o krađi svojih fotografija pa se raspišu o tome ili prijete na blogu. Nemojte prijetiti, jer ćete svojom negativnom energijom odbijati svoje potencijalne posjetitelje. Možda je ipak bolje da vam netko ukrade fotke (samo da ih ne zloupotrijebi), nego da ih nitko nikada ne vidi. Postavite vodeni žig na fotografije koji neće uništiti fotografiju. Vodeni žig može biti vaš nick, ime i prezime, ime bloga ili ime brenda. Možete ga jednostavno napraviti u Photoscape-u. Izaberite ukrasni ili otkačeni font, boju (najbolje crnu ako je svijetla slika ili bijelu ukoliko je tamna slika) i onda smanjite i zaljepite na neki od uglova fotografije, ili napravite prozirna slova i stavite ih po sredini fotke (meni je bolja prva opcija, jer s ovom drugom, uništavate sliku).


4.  Veličina fotografija

Malene fotografije su nepregledne i nisu privlačne. Prilikom svakog posta stavite barem jednu fotografiju, i neka bude velika, ali ne prevelika. Neka fotografije na vašem blogu budu jasno vidljive i unikatne


5. Captcha komentari

Maknite dosadnu provjeru putem riječi što prije ako želite da posjetitelji ostave komentare na vaš post. To je najveća greška, a ujedno i najčešća. Većinu blogera nervira upisivanje teško čitljivih kodova i slova da bi ostavili komentar na neki post. To vas ne štiti od ničega. Blokirajte komentiranje anonimnih posjetitelja, ali maknite dosadnu provjeru riječi, ona vam puno više šteti, a budimo realni  -  nimalo ne pomaže.

- pogledajte koliko se ona sviđa drugim blogerima  -   http://phoenix-magdesign.blogspot.com/2011/01/provjera-putem-rijeci.html


6.  Redovitost

Kada tek započnete svoj ​​blog, imate energiju i ideje za more postova. Ali s vremenom, entuzijazam splasne i vi ostanete bez ijedne.  Budite redoviti s postovima. Ako vam je potrebna,uzmite si pauzu, ali obavijestite svoje čitatelje da vas neće biti neko vrijeme.


7. Zaboravite perfekcionizam

Nemojte da vas strah da nešto neće ispasti savršeno spriječi u objavljivanju nekog dobrog posta. Morate si dopustiti da radite greške i učite iz njih, usavršavate se i rastete zajedno sa vašim blogom.


8. Pregledan dizajn

Zaboravite na previše šarenila, previše reklama, previše boja i prekričave pozadine. Najbolje bi bilo kada biste napravili jednu generalku na vašem blogu. Pospremite sve nagradice na posebnu stranicu ili napravite jednu skupnu fotografiju svih vaših nagradica i stavite je na dno bloga. Organizirajte postove, uredite menu za lakše pretraživanje. Omogućite svojim posjetiteljima da vas mogu brzo kontaktirati.


9.  Tamna pozadina

Čitanje online je teže za naše oči nego čitanje uobičajenog teksta na papiru. Ako koristite tamnu pozadinu i svijetli tekst  -  bodete čitatelje svog bloga u oči. Ovo isto vrijedi i za pozadine jakih i upadljivih boja. Najbolje bi bilo da je blog u pastelnoj ili bijeloj boji.

   
10.  Pisanje besmislenog posta
 Ne pišite post samo kako biste nešto napisali, pišite ciljano i smisleno. Svaki post bi trebao imati;

  - imati jasnu temu, što se odražava u uvjerljiv naslov
  - napisati nešto korisno čitatelju - nebitno je li riječ o zabavi ili informaciji

 

Tek sam godinu dana u bloganju, pa tako ni ja neznam sve. Ako netko od vas ima svojih iskustva ili kao čitatelj želi ukazati što njega nervira prilikom posjećivanja blogova, bilo bi mi drago da nastavi ovu moju listu pogrešaka. Nećemo nikog imenovati, samo ukazati na greške da naučimo iz njih. Dat ću vam primjer sebe. U ovih godinu dana, promijenila sam 4 imena bloga dok nisam došla do ovog (kardinalna greška, jer moj url još je na starom imenu). Neću ni govoriti koliko sam dizajna promijenila dok nisam došla do onog koji mi odgovara. Učila sam iz svojih grešaka, a sad svoje znanje dijelim s vama. Napišite u komentaru što vas nervira kod bloganja i dizajna.

Izabrat ću jedan od komentara i nagradit ga sa unikatnim dividerom za blog koji ću izraditi po njegovim željama.

Broj komentara: 11:

  1. Baš si to super napisala. I ja nisam dugo u bloganju i učim dosta toga.. Moj najveći problem j što nisam redovita, jednostavno ne znam o čemu bih pisala, jer nisam baš tak kreativna kak su drugi, a i blog sam otvorila tek toliko da mogu pratiti druge blogere i komentirati, pa reko ajd da usput i ja nešto napišem.
    Sad sam ipak zavoljela bloganje i voljela bih popraviti dosta toga, za početak redovitost, a kasnije malo dizajn i još dok nabavim neki bolji fotić od moba bit će to suuuper.. :)))
    Hvala ti Medena na tvojim savjetima i lijepim slikama i tutorijalima na onom drugom blogu! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. a ima li nešto da tebe posebno nervira kod čitanja drugih blogova, možda nešto što ja nisam spomenula?

      Ako ti treba pomoć u dizajnu, tu sam :) :) Hvala tebi na divnim komentarima

      Izbriši
  2. Savjeti su super i slažem se sa svima! Jedino što ja imam tamnu pozadinu i bijela slova, ali meni se to jako sviđa jer nije crna pozadina nego tamna sa neutralnom fotkom ispod.... ali kako imam u planu sređivanje bloga onda ću morati promijeniti dizajn, koliko god da mi se ovaj sviđa :) Ne želim još ništa započinjati dok sve ne odlučim kako će biti i gdje... a to će vjerojatno potrajati :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Možeš ti imati fotku, ali malo ju zamuti, tako da ti font slova dođe do izražaja :) :)

      Izbriši
  3. Odgovori
    1. nives, ti si upila sve savjete, blog si prekrasno uredila, ajde probaj za jedan post kliknuti na slike i izabrati "velike" samo da vidim kako bi to izgledalo, mislim da bi uz tvoj novi dizajn strava sjele veće fotke

      Izbriši
  4. Slazem se sa Romanom,i ja nisam redovita,ali ce se valjda i to popraviti.Ostali saveti su uredu.:)) Nisam znala da si promenila 4 imena.:DD

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mozes li mi preporuciti koji je najbolji font teksta za postove ?zelim da nebude previse ne citko.To me jako nervira kod blogova ,tekst koji se jedva vidi i ne razumeju se slova..Koji ti font koristis na blogu "Enter la la land"???

      Izbriši
    2. ja ti koristim Consolas, ali imaš sličan koji je još bolji - Cousine

      Izbriši
  5. najviše se slažem s ovim da se makne provjera putem riječi kod ostavljanja komentara... na to zbilja poludim... treba mi barem tri pokušaja da pogodim obje riječi a ponekad odmah odustanem kad to vidim...
    i ja sam se naradila sa svojim blogom i za sad sam zadovoljna s tim kak izgleda... puknulo me nedavno da nekaj mijenjam pa sam promjenila samo hederić... kad ću imat više vremena napravit ću i više toga... ali za sad barem nekaj :)
    p.s... zakaj ti imaš provjeru putem rijeći?

    OdgovoriIzbriši
  6. ajmee, hvala ti, ja kad odgovaram nemam provjeru putem riječi, pa uopće nisam znala da su mi je stavili, jer sam ju bila skinula još na početku bloganja, sa i jednog i drugog bloga :) :)

    - riješeno

    OdgovoriIzbriši