Kako napraviti zaglavlje (header)

Evo počet ćemo niz tutoriala sa zaglavljem bloga, jer ono je prvo što nas privuče k nekom blogu. Kao korice kod knjige, zaglavlje je omot koji vaš blog izdvaja od mase ostalih.


 Želite izraditi svoje unikatno zaglavlje, a ne znate od kuda biste počeli? Ovdje ću vam korak po korak opisati kako da to napravite, a za poklon darujem dva headera koja ću ja izraditi po narudžbi dvjema blogericama koje prve u komentaru požele novo zaglavlje.
Dakle, postupak je sljedeći;

1. Ako već nemate, instalirajte si Photoscape.

2. Za upravljanje ovim programom, trebate biti upoznati s minimalnim zanjem obrade fotografija i sa osnovnim znanjem engleskog jezika.

3. Instalirajte si jedan od simpatičnih besplatnih fontova - free fonts.

4. Najbolje je početi sa bijelom pozadinom.

5. Prvo napišite ime bloga sa vašim novim fontićima, pa ga napravite da bude malo prozirniji (jer jake boje podsjećaju ljude na posao ili školu i nemaju ih volju čitati), neka bude pastelne nijanse. Naslov mora biti veliki i čitljiv, ali ne prenapadan.

6. Dakle, sad smo došli do dijela gdje nastupate vi sa vašim željama. Ako želite dodati sličice koje odražavaju ono što vi radite, dodajte ih prije nego što napišete ime bloga, a ako želite čisti dizajn, nakon naslova dodajte neku sličicu i isto je tako napravite da bude pastelna.

7. Inspirirajte se sljedećim primjerima.  Pokazat ću vam primjer headera koji odražava vaše fotke  -  http://www.fairlyfabulousblog.com/
Primjer headera koji odražava motiv ili maskotu bloga  -  http://daintysquid.blogspot.com/
Ovo je primjer naslova koji je uklopljen s bojama  -  http://www.thelifeofanotsoordinarywife.com/
Koliko kombinacija ima, slijedi primjer headera sa jednom slikom  - http://brookecoveredingrace.blogspot.com/
Elegancija i simpatično uređen header sa neobičnim fontom  -  http://hondagirltech.blogspot.com/
A možete i svoj crtež staviti i neke cool fontove za naslov  -  http://www.julieannart.com/

8. Nakon što napravite svoj header, odite u dizajn predloška i stavite da vam predložak bude Simple, onda pogledajte na koju rezoluciju naštimati header, to ćete vidjeti tako da  stisnete  -  Dizajn
                                                               -  Dizajner Predloška
                                                               -  Prilagodi širine
                                                               -  Povećajte širinu cijelog bloga na 900, a desnu bočnu stranu stavite na 240, ako želite imati 3 stupca, onda desnu stranu stavite na 180, a lijevu na 140.

9. Nakon što ste si napravili širine na blogu, vratite se u Photoscape i stavite da vam rezolucija slike bude oko 1200 i stisnite "save".

10. Wheeeeeee :) :) Imate header, sad ćete ga staviti na blog, tako da slijedite ove korake;

- Dizajn
- Tamo gdje piše ime vašeg bloga, kliknite uredi
- Kliknite na "umjesto naslova i opisa"
- uplodajte sliku s kompjutera

11. Nemojte zaboraviti stisnuti "save" i vaš novi header je na blogu :) :)

12. Ako uspijete, javite nam kako izgleda vaše novo zaglavlje.

Ovo su dva headera za dvoje najbržih kometatora;

za blog "Made by Suzana"

za blog "Lovely things MiM"



Broj komentara: 17:

  1. Već neko vrijeme želim imati neki lijepi header i nikako da nađem neko dobro objašnjenje, ovo je savršeno, sve sam razumjela i imam već duže vremena Photo Scape tako da mislim da ću odmah prionuti na posao! Puunooo ti hvala na ovom postu :))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. nema na čemu :) :) znači, ti ćeš se sama okušati u dizajnerskim blogerskim vodama

      Izbriši
    2. Meni ovo baš ne ide... nisam znala gdje točno u Photo Scape da to započnem pa sam napravila nekakvu sliku u jednom office programu, ali ne odgovaraju mi dimenzije, a ako je proširim biti će mutna... ako nije kasno voljela bih da mi ti nešto sklopiš, ako je kasno nema veze, drugi put :))

      Izbriši
    3. Marinica, sad sam tek vidjela da si ti na Wordpressu, ja sam ti stručnjak za blogger, mogu ti pomoći dizajnirati header, ali ćeš ga morati sama staviti, jer je Wordpress različit od bloggera :) :)

      Izbriši
    4. Nisam na Wordpressu, adresa mi završava sa blogspot kao i tebi i svima koje pratim, pogledaj: http://malaljetnaradionica.blogspot.com/ .... možeš li mi zapravo samo reći kako da točno započnem raditi header tj. u kojoj kartici u Photoscape-u? Ja sam ušla u onaj Editor i Batch editor i malo se pogubila jer inače koristim najčešće samo Page ili Combine za spojiti nekoliko slika u jednu... :) Sorry ako puno gnjavim, još ne znam kakav bi točno header pa te neću s tim zamarati, sama ću polako smisliti i probati napraviti :)

      Izbriši
    5. Ajjjajjj, moja greška :) :) malo sam se pogubila, jer radim nekoliko stvari odjednom (loš potez), pa se zbrkam tu i tamo, uglavnom često....

      - Editor (ne batch editor), tamo radi slikice :) :)

      - za pozadinu bloga si stavi predložak simple

      - nema problema za izradu headera, javi ako zatreba

      Izbriši
  2. Svaki blog koji si uredila je divan :) i naravno da svi želimo jedno takvo divno zaglavlje. Hvala na detaljnom objašnjenju :))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala :) :) želiš li header, pošto si među prva dva komentatora ili ćeš ga probati sama izraditi po uputicama

      Izbriši
    2. Ja sam takođe pokušala, ali mi nije uspelo. Želim tvoj header :)

      Izbriši
    3. nema prob, javi mi kakav header želiš na mail, opiši mi kakav font želiš, slike, boje, motive :) :)

      Izbriši
  3. Divan dizajn bloga imam zahvaljujući tebi, sad ću pokušati napraviti sama jer sam treća koja komentira. Ako se predomisliš-može malo osvježenja mojoj blog opravici? Pusa!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. mislim da prve dvije komentatorice žele same napraviti svoj header, pričekat ćemo njihov odgovor, u svakom slučaju, ti si prva koja je zaželila u komentaru novi header i dobit ćeš ga, javi mi svoje želje u vezi izgleda na mail, pozz :) :)

      Izbriši
  4. Slažem se s Marinicom. I ja isto već dulje vrijeme želim personalizirati blog i to mi otežava stvar što nemam neki brend, jedino imam ime koje dobro reprezentira sve moje gluposti na jednom mjestu. Pokušat ću sama urediti blog, ako ne bude išlo, morat ću se tebi obratiti za pomoć.
    Hvala ti na ovom tutorijalu! Baš sam ti jednom htjela predložiti da pišeš tak o dizajniranju bloga, jer ti zaista imaš iskustva u tome i kužiš se. Eto, pozz. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. jedva čekam da vidim tvoj novi header, slobodno javi ako budeš zapela :) :)

      Izbriši
  5. Milica i Suzana dobivaju nove headere, trenutno su u doradi....

    Marinica, ako poželiš header, još uvijek je otvorena ponuda, jer si prva komentirala :) :)

    OdgovoriIzbriši
  6. AAA, jako sam sretna što sam osvojila header!!!La,La,La...i još malo pjevušim a dok ja ne udahnem ti preuzmi nagradu na mom blogu jer popularizancije nikad dosta.

    OdgovoriIzbriši